Skönhetsbranschens baksida – att tänka på

9509632741_d8e4c32522_bSom redan nämnts, har skönhetsindustrin en baksida. I Sverige kan vem som helst kalla sig hudterapeut och börja injicera botox och utföra kemiska peelingar, utan någon större kompetens. Det är viktigt att alltid kolla upp vederbörande och höra sig för om personen har gott rykte eller inte. Det finns många trådar på nätet som har med skönhet och behandlingar att göra. Välj alltid en auktoriserad hudterapeut och ska man göra mer komplicerade behandlingar som botox eller läppförstoring, bör man låta en legitimerad läkare eller sjuksköterska utföra dem. Även laserbehandlingar ska göras av legitimerad personal, då brännskador kan uppstå.

Besatthet hos kunderna

En annan baksida är att en del människor som börjat plastikoperera sig eller använda fillers, lätt kan falla offer för sin egen besatthet. Man blir storleksblind efter en stund, vilket leder till att man vill göra ännu mer. Varje liten minimal rynka blir en anledning att titta sig i spegeln hundra gånger om dagen och att springa till skönhetssalongen för att bli så perfekt som möjligt. Istället börjar man se allt konstigare ut. Det finns en rad exempel på kända personer som är helt oigenkännliga efter otaliga skönhetsoperationer och botoxbehandlingar.

Det kan liknas lite vid gambling. Gambling är onlinespel som nytt casino eller blackjack. Det kan börja som en nyfikenhet eller behov av att vinna lite pengar. Har man sedan haft turen att vinna ett par gånger, vill man naturligtvis ha mer, vilket är helt i sin ordning. Dock kan det leda till spelberoende i värsta fall och det är viktigt att ha självkontroll.

Kolla alltid upp kirurgen

Ska man göra en plastikoperation kan man kolla med IVO om läkaren råkat ut för tidigare anmälningar. En plastikkirurg bör även vara medlem i SPKF (Svensk Plastikkirurgisk Förening). Det finns nämligen allmänläkare som läser lite om plastikkirurgi vid sidan om sitt eget yrke och börjar skönhetsoperera folk för att tjäna en extra slant. I många fall har det gått snett och att rätta till det sedan, kan vara otroligt svårt och kostsamt, då en ersättning oftast inte är aktuell om problemet inte är livshotande eller orsakar enorma problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *