Olika massagemetoder

Att unna sig en härlig massage låter väl härligt? Tänk då på att det finns många varianter man kan välja mellan. Thailändsk massage, svensk massage, koppning osv. Olika massagetekniker är bra för olika saker och oavsett om man har fysiska problem eller smärtor eller bara vill få en stunds avkoppling och beröring, finns det alltid något för alla smaker. Med en liten genomgång här, kanske du blir klokare på vad de olika massageteknikerna erbjuder.

Svensk massage

massage-1929064_960_720Per-Henrik Ling utvecklade denna klassiker på 1800-talet som är den mest kända i världen idag. Den är faktiskt inspirerad av de svenska gympalektionerna och fungerar bra mot smärta och stela muskler, men även för cirkulation och stress.

Thailändsk massage

Här använder massören sin kroppsvikt, istället för bara armarna. Massören kan “gå” på patienten och det förekommer mycket dragande i tår och fingrar. Man stimulerar chakran eller livspunkter så att energin ska strömma fritt.

Koppning

Små koppar av glas, plast eller trä används för att suga ut luften på vissa punkter för bildning av vakuum. Detta används ofta i kombination med svensk massage.

Akupressur

Precis som akupunktur, trycker man på vissa punkter på kroppen, men man använder inga nålar utan bara fingrarna.

Taktil massage

Det här är också en svensk metod som innebär lätta beröringar istället för knådande av muskler. Mycket bra för psykiska besvär. Här kan även nämnas en annan variant som kallas för fibromassage och är en kombination av taktilmassage och svensk, vanlig massage, men som även använder värme för åkommor som reumatism och fibromyalgi.

Ayurveda massage

Detta är en slags yogamassage som kommer från Indien och inkluderar hela kroppen, även händer, fötter och hårbotten. Man masserar även med varm olja, oftast sesamolja och olika örter.

Tantrisk massage

För dem som vill uppleva en erotisk massage, är tantra att rekommendera. Det är en kombination av yoga, avslappning och erotisk beröring och fungerar som sexuell terapi för många par.

Bindvävsmasage

Det här kan vara en ganska smärtsam teknik för att lossa på bindvävnad och räknas som rehabiliteringsmassage för ömma muskler, leder och svullnader, samtidigt som den ökar cirkulationen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *